marți, 30 noiembrie 2010

Manneken-Pis

Statuia Manneken-Pis ("Băieţelul care face pipi"), simbolul oraşului Bruxelles, va fi costumată în port popular românesc, la o ceremonie organizată de ambasada României, joi, pentru a marca Ziua Naţională.
MAE precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că este vorba despre o tradiţie locală veche şi renumită în Belgia, "fiind organizată de regulă în conexiune cu evenimente politice sau culturale semnificative şi beneficiind astfel de o expunere publică de excepţie".
Pe de altă parte, Reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeana prezintă, la Bruxelles, expoziţia de fotografie "Bucureştiul e de nestăvilit", în colaborare cu primăria Municipiului Bucureşti şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.
În seria evenimentelor de marcare a Zilei Naţionale a avut loc, la Conservatorul Regal din Bruxelles, concertul de gală susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir şi orchestra "Creator Art" din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României, asociaţilor româneşti şi al cetăţenilor din Republica Moldova stabiliţi în Belgia şi Franţa.
Manneken-Pis, care în olandeză înseamnă "Băieţelul care face pipi", mai este cunoscut şi sub denumirea franceză de Petit Julien. Statuia este un simbol al oraşului Bruxelles, instalat în oraş în 1618.
Există patru legende legate de Manneken-Pis, cea mai răspândită fiind cea potrivit căreia băieţelul, prin gestul său, a stins un foc ce urma să cuprindă întregul oraş.

Intr-una dintre legendele monumentului se spune ca un baietel a facut pipi pe usa unei vrajitoare care locuia in casa in locul careia sta acum fantana cu Manneken Pis. Vrajitoarea s-a suparat foarte tare si l-a preschimbat intr-o statueta.
O alta legenda: Un barbat isi pierduse baietelul in oras. El l-a gasit dupa doua zile, facand pipi in locul unde este acum fantana. Pentru a multumi divinitatii tatal a dat ordin sa se faca statuia baietelului facand pipi.
Manneken Pis are o garderoba de peste 600 de costume. Primul costumas l-a primit pe 1 mai 1698. La zile festive (de ziua nationala, baietelul face pipi)
 Sursa:mediafax

luni, 29 noiembrie 2010

Ritualul usturoiului

In seara de 29 noiembrie, in Ajunul Sarbatorii Sfantului Andrei, traditia cere ca mai multi flacai si fete sa se adune intr-o casa pentru a indeplini un adevarat ritual al usturoiului. Pe o masa ei aseaza mai multi catei de usturoi si cateva lumanari aprinse, diferite feluri de mancare si petrec toata noaptea mancand si povestind. Dimineata, tinerele fete isi impart usturoiul si il duc preotului la biserica, pentru a avea noroc in dragoste. Sfantul Andrei fiind socotit inceputul iernii, in noaptea de 29 spre 30 noiembrie se obisnuieste urmarirea fenomenelor meteorologice: daca luna va fi plina si cerul senin, se zice ca iarna va fi cu moina. Daca luna va fi plina si daca cerul va fi intunecat, daca va ninge sau va ploua, peste iarna vor fi zapezi mari si grele.
Intre mit si realitate se interpune un miraculos `medicament `natural: usturoiul! Proprietatile nutritive ale usturoiului sunt marcate on special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C şi a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. In antichitate, usturoiul era folosit pentru tratarea unui numar de 60 de boli. In prezent, medicina populara recomanda usturoiul mai ales in cazuri de hipertensiune si obezitate. Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi ofera protectie fata de agenţii cancerigeni. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezulta in urma actiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compozitia plantei. De asemenea este demn de remarcat si continutul apreciabil de seleniu.

Fie ca il folosim pentru a indeparta spiritele rele si varcolacii care apar in noaptea Sfantului Andrei sau ca simplu `medicament miraculos`, usturoiul ar trebui sa fie o prezenta obisnuita in alimentatia noastra, si nu ar trebui in nici un caz sa lipseasca de pe masa in ziua de 30 noiembrie!

joi, 25 noiembrie 2010

Imprimanta de drumuri

Tiger Stone este un utilaj olandez de construit drumuri incredibil de eficient, care “se hraneste” cu piatra de pavaj, pe care o aseaza apoi pe sol sub forma unor tipare intretesute a caror realizare manuala ar necesita timp si munca inzecite.
Masinaria-minune, poreclita "Imprimanta de Drumuri", poate "regurgita" pana la 400 de metri patrati de caldaram zilnic. Unul pana la trei operatori umani stau pe platforma lui Tiger Stone si deplaseaza manual piatra cubica din bara de incarcare in compartimentul de "alunecare" - desigur, pietrele trebuie dispuse aici de muncitori in forma tiparului dorit. Din acel moment, gravitatia face in asa fel incat pietrele sa se alipeasca, intr-un strat de latimea unei strazi, deasupra nisipului imprastiat in prealabil pe sol.
Utilajul de mare putere este alimentat electric si are putine componente in miscare, astfel ca zgomotul pe care il produce si eforturile de mentenanta tind sa fie minime. "Tigrul" isi pastreaza traiectoria cu ajutorul unor senzori integrati , care urmaresc linia drumului de pavat. Masinaria este capabila sa paveze cel putin 300 de metri patrati de drum intr-o zi, in timp ce, stand in genunchi si punand pietrele cu mainile, muncitorii reusesc in acelasi interval de timp o performanta de aproximativ 75-100 de metri patrati. 


 









Tiger Stone este disponibil in variantele de patru, cinci si sase metri latime si are costuri cuprinse intre 60.000 si 80.000 de euro.

Sursa:descopera.ro

vineri, 19 noiembrie 2010

Povestea fulgului de nea


POVESTEA FULGULUI DE NEA ( Prelucrare după o poveste -

duminică, 14 noiembrie 2010

Featherlady

Julie Thompson nu este genul de pictor care are nevoie de sevalet pentru a-si exprima ideile creative.

Julie Thompson este numita si "Featherlady" dartorita pasiunii ei, mai putin obisnuite, de a desena pe pene.
Nascuta in Alaska, artista gaseste inspiratie in peisajul salbatic al locurilor ei natale pentru a reprezenta cu migala pe firele sensibile ale penelor diverse forme, de la animale salbatice si insecte, la paduri tropicale, flori si ape limpezi.
Penele create de Featherlady devin astfel tablouri in miniatura, sofisticate si impresionante asa cum este rabdarea ei de a le realiza.
Julie a inceput sa picteze pene in anul 1990, cand mama ei crestea pauni, si initial s-a limitat la reprezentari simple pentru ca apoi sa deseneze adevarate povesti ilustrate.
Artista spune ca pentru a realiza o pictura pe o pana petrece pana la 18 ore.



Sursa stire:apropo.ro
Sursa video:Featherlady Studio