sâmbătă, 19 februarie 2011

RESPIRATIA ABDOMINALA

Suflul inseamna viata. Fiecare dintre noi efectuam in medie 15 000 de respiratii pe zi, fara ca macar sa ne gandim la acest lucru.

Cu toate acestea, constientizarea respiratiei este importanta, si trebuie sa-i acordam un pic de timp in fiecare zi. Acest lucru este fundamental deoarece procesul fiziologic al respiratiei se deregleaza uneori la varsta adulta.

Suflul nostru devine mai scurt si mai neregulat sub efectul emotiilor, ceea ce creeaza tensiuni la nivelul plexului. Respiratia poate sa se taie dintr-o data sub efectul surprizei sau poate fi accelerata de STRES .
De aici apare importanta adoptarii unei respiratii constiente, pentru a disipa tensiunile. Este de ajuns sa privim un copil sau un animal cand doarme pentru a ne da seama care este cel mai bun mod de respiratie. Acestia practica o respiratie abdominala, mai profunda: atunci cand aerul este expirat, diafragma coboara si abdomenul se umfla; in momentul expirarii, diafragma urca si abdomenul se dezumfla.

Pentru a deveni constienta de respiratia ta, pune mana pe abdomen si inspira: vei simti ca se umfla; expira si se va dezumfla.

Respiratia abdominala: buna pentru inima si abdomen

Aceasta respiratie ampla ii permite sangelui sa fixeze o cantitate mai mare de oxigen in plamani, celulele fiind astfel mai bine oxigenate. Daca practici respiratia abdominala profunda de mai mult ori pe zi, ritmul cardiac incetineste si muschii se destind. Vei digera mai bine gratie masajului exersat asupra organelor.

Baza unei respiratii de calitate este data de o expiratie adanca: trebuie sa faci gol, ca sa poti apoi umple din nou. Atunci cand ne confruntam cu o situatie stresanta, trebuie sa expiram foarte profund pentru a evacua tensiunile.

Este recomandata si respiratia pe nas, deoarece micile fire de par care se gasesc aici filtreaza praful si opresc bacteriile si virusii sa ajunga in bronhii.

Sursa:sanatate.ele.ro

marți, 15 februarie 2011

Oile istete!



Se pare că oile nu sunt creaturile stupide pe care le credeam, demonstrează un nou studiu. Niciodată considerate a fi inteligente, oile sunt de fapt atât de isteţe încât pot lua decizii şi chiar au amintiri pe termen lung, reţinând un chip vreme de doi ani.
De fapt, oile sunt atât de pricepute la memorarea feţelor, fie ale altor oi sau chiar umane, încât le pot recunoaşte chiar şi în fotografii, au concluzionat cercetătorii Universităţii din Cambridge. Mai mult chiar, aceste animale pot promova teste psihilogice pe care maimuţele le-ar pica, mai indică studiul.

Dr Laura Avanzo şi dr. Jennifer Morton au supus şapte oi domestice - Ovis aries - unei serii de teste aplicate în mod normal oamenilor suferinzi de boala Huntingdon - o afecţiune ereditară care provoacă demenţă.

Cercetătoarele au amplasat găleţi de culori diferite dinaintea oilor, dintre care una conţinea mâncare. Apoi au mutat conţinutul dintr-o găleată în alta, alternând culorile şi chiar modificând formele recipientelor.

Oile au învăţat să recunpască diferitele tipare de culoare, modificându-şi comportamentele conform tiparului privit. Au avut reacţii diferite şi în funcţie de formele variate puse dinaintea lor.

Doar oamenii şi alte primate răspund cu uşurinţă la astfel de stimuli, majoritatea altor animale mari având dificultăţi în acest sens. Îndeplinirea cu succes a unor sarcini de acest fel se bazează pe cortexul prefrontal, o porţiune a creierului mai dezvoltată la oameni decât în cazul altor animale.

Acum, oamenii de ştiinţă, au concluzionat că, întocmai ca şi fiinţele umane, atunci când se află în cirezi oile se comportă prostesc. Însă lucrurl individual cu ele determină comportamente foarte diferite şi demonstrează un potenţial neaşteptat al acestor animale.

Sursa:descopera.ro

sâmbătă, 12 februarie 2011

Mobila carnivora

James Auger şi Jimmy Loizeau sunt doi designeri de interior foarte excentrici, care au inventat mobila carnivoră. Da, aţi citit bine, este vorba despre piese de mobilier care consumă carne, construite în parteneriat cu inginerii de la Bristol Robotics.
Să începem cu ceasul digital de perete al artiştilor, care nu necesită baterie sau priză deoarece îşi recoltează energia  necesară funcţionării din consumul de muşte. Acest ceas carnivor - 8 insecte "digerate" îl fac să meargă aproximativ 12 zile - este doar un prototip. Nu prinde suficiente prăzi încât să alimenteze atât motoraşul de hrănire cât şi funcţia de ceas, dar reprezintă un prim pas în această direcţie.



Sursa:vezi mai mult aici.

duminică, 6 februarie 2011

Totul despre ceai!

Ceaiul, consumat zilnic, creşte imunitatea organismului şi scade riscurile de tumori pe creier şi de accident cardiovascular, potrivit Simon Gibbons, profesor de chimie la University College din Londra, relatează dailymail.co.uk.

Simon Gibbons spune că, pentru a avea efecte maxime, trebuie consumate zilnic trei căni de ceai.
"Trebuie să laşi ceaiul să se infuzeze cel puţin cinci minute pentru a permite apei fierbinţi să extragă compuşii din plante", a spus el.
Există mai multe tipuri de ceai - negru, verde, alb şi Oolong. Toate conţin antioxidanţi şi au multe beneficii pentru sănătate.
Băut în combinaţie cu un strop de lapte, antioxidanţii din ceai ajung mai uşor în organism - dar beneficiile se pierd dacă se adaugă zahăr.
Ceaiul reduce riscul de accident cardiovascular - Un studiu realizat timp de 15 ani în Germania a stabilit că un consum regulat de ceai negru fără lapte reduce riscul de atac de cord. Cercetătorii au stabilit că antioxidanţii din ceaiul negru ajută la reducerea nivelului de colesterol rău, care se depune pe artere şi creşte riscul de infarct şi atac de cord. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a stabilit, de asemenea, că o cantitate de cinci căni de ceai negru pe zi reduce nivelul colesterolului rău cu 11%. De asemenea, ceaiul conţine antioxidanţi care pot opri creşterea celulelor canceroase.
Ajută digestia - Ceaiul verde (făcut din frunze neprocesate) ajută sistemul digestiv. Stimulează contracţiile intestinale, ajută şi la slăbit şi încetineşte asimilarea grăsimilor rele pentru organism cu 30%. Şi ceaiul de mentă este bun pentru digestie, iar cel de ghimbir este bun împotriva greţurilor şi este recomandat pentru greţurile de dimineaţă.
Îmbunătăţeşte funcţiile creierului - Ceaiul negru îmbunătăţeşte capacităţile de concentrare. Un studiu al Universităţii din Northumbria a relevat că taninul şi cofeina din ceaiul verde îmbunătăţesc funcţiile congnitive. Într-unul dintre teste, cei care au băut două căni cu ceai s-au descurcat mai bine decât cei care au băut băuturi placebo. Un alt studiu, al Colegiului Imperial, a stabilit că persoanele care beau mai mult de 100 de militri de ceai sau cafea pe zi prezintă cu 34 la sută risc mai mic de a avea o tumoră pe creier.
Previne cancerul - Ceaiul conţine antioxidanţi care opresc creşterea celulelor canceroase. Ceaiul are de peste 8 - 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât fructele şi legumele. În special, ceaiul verde conţine astfel de antioxidanţi. Potrivit unui studiu recent din Taiwan, cei care beau zilnic o cană cu ceai prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer la plămâni. De asemenea, ceaiul încetineşte evoluţia cancerului de prostată şi reduce riscul de cancer la stomac.
Întăreşte sistemul imunitar - Universitatea Harvard a făcut, în cadrul unui studiu, teste de sânge pentru a compara funcţiile imunitare ale celor care beau ceai cu ale celor care nu consumă o astfel de băutură. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că persoanele care consumă cinci căni de ceai negru pe zi au un sistem imunitar mai bun. Totodată, ceaiul ajută organismul în lupta cu bacteriile, iar ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatoare şi pentru faptul că stimulează circulaţia.
Insomnia şi anxietatea - Din cauza cofeinei, ceaiul negru ar trebui evitat înainte de culcare. Cele mai multe ceaiuri însă nu conţin cofeină, iar muşeţelul este recomandat pentru efectul său calmant.
Ceaiul de lavandă relaxează corpul şi mintea, iar ceaiul de busuioc are efecte sedative.
Sănătatea dinţilor - Deşi ceaiul negru, consumat mai ales fără lapte, poate colora într-un mod inestetic dinţii, el protejează gura de bacteriile care cauzează boli ale gingiilor şi carii. Ceaiul alb şi cel verde protejează de asemenea împotriva acestor bacterii.

Sursa:mediafax

miercuri, 2 februarie 2011

Homeopatia e apa chioara!

Zeci de voluntari şi-au anunţat dorinţa de a consuma o ”supradoză” de preparate homeopate, pentru a atrage atenţia asupra faptului că “tratamentele” homeopate nu au efect.
Evenimentul se va desfăşura în Piaţa Universităţii (zona Fântână) sămbătă, 5 februarie 2011, începând cu ora 10:23 şi face parte dintr-un protest global.

Fiind o parte a Campaniei 10:23, acţiuni precum cea anunţată la Bucureşti se vor desfăşura în peste 10 ţări şi 23 de oraşe. Peste 1023 de protestatari din lumea întreagă vor înghiţi sticle întregi de pilule homeopate, dorind în acest fel să îndrepte atenţia către farmaciştii şi medicii care ne asigură în modnejustificat că produsele homeopate vândute în calitate de tratamente medicale ne-ar putea vindeca.

Liliana Voicu, reprezentant ASUR, a declarat: "Acest eveniment are ca scop informarea corectă a publicului şi atragerea atenţiei asupra riscurilor la care se supun pacienţii ce apelează la preparatele homeopate în locul medicamentelor recunoscute de comunitatea ştiinţifică. Suntem deschişi dialogului cu cei care doresc să demonstreze contrariul, deşi homeopatia încă se bazează pe nişte reguli inventate în 1796, a căror eficacitate nu a fost niciodată dovedită".

Andrei Bădilă, reprezentant Sceptici în România, a declarat: "În primul rând, trebuie să clarificăm faptul că homeopatia e doar apă, nu are nimic în comun că fitoterapia. În al doilea rând, oamenii trebuie să fie informaţi asupra riscurilor la care se expun atunci când aleg homeopatia în locul medicinei moderne. Homeopatia nu funcţionează, în timp ce medicina modernă are rezultate dovedite, pe care cercetătorii le perfecţionează constant".

Lansată în urmă cu un an în Marea Britanie, Campania 10:23 a strâns laolaltă peste 400 de protestatari care au luat parte la evenimentul "supradoză" realizat în întreaga ţară.

Evenimentul a fost urmat de declaraţia producătorului de medicamente homeopate cu vânzările cele mai mari în Marea Britanie, care a declarat că pastilele sunt comercializate doar pentru că există cumpăratori, nu pentru că ar avea vreun efect. Campania a fost denumită după numărul lui Avogadro - o constantă ştiinţifică care poate fi folosită pentru a demonstra că medicamentele homeopate nu conţin ingrediente active. Pe 5 februarie 2011, Campania 10:23 organizează proteste în peste 10 ţări şi 23 de oraşe.

 Mai multe informatii aici!

Sursa:Descopera.ro