Suflul inseamna viata. Fiecare dintre noi efectuam in medie 15 000 de respiratii pe zi, fara ca macar sa ne gandim la acest lucru.
Cu toate acestea, constientizarea respiratiei este importanta, si trebuie sa-i acordam un pic de timp in fiecare zi. Acest lucru este fundamental deoarece procesul fiziologic al respiratiei se deregleaza uneori la varsta adulta.
Suflul nostru devine mai scurt si mai neregulat sub efectul emotiilor, ceea ce creeaza tensiuni la nivelul plexului. Respiratia poate sa se taie dintr-o data sub efectul surprizei sau poate fi accelerata de STRES .
De aici apare importanta adoptarii unei respiratii constiente, pentru a disipa tensiunile. Este de ajuns sa privim un copil sau un animal cand doarme pentru a ne da seama care este cel mai bun mod de respiratie. Acestia practica o respiratie abdominala, mai profunda: atunci cand aerul este expirat, diafragma coboara si abdomenul se umfla; in momentul expirarii, diafragma urca si abdomenul se dezumfla.
Pentru a deveni constienta de respiratia ta, pune mana pe abdomen si inspira: vei simti ca se umfla; expira si se va dezumfla.
Respiratia abdominala: buna pentru inima si abdomen
Aceasta respiratie ampla ii permite sangelui sa fixeze o cantitate mai mare de oxigen in plamani, celulele fiind astfel mai bine oxigenate. Daca practici respiratia abdominala profunda de mai mult ori pe zi, ritmul cardiac incetineste si muschii se destind. Vei digera mai bine gratie masajului exersat asupra organelor.
Baza unei respiratii de calitate este data de o expiratie adanca: trebuie sa faci gol, ca sa poti apoi umple din nou. Atunci cand ne confruntam cu o situatie stresanta, trebuie sa expiram foarte profund pentru a evacua tensiunile.
Este recomandata si respiratia pe nas, deoarece micile fire de par care se gasesc aici filtreaza praful si opresc bacteriile si virusii sa ajunga in bronhii.
Sursa:sanatate.ele.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu