miercuri, 26 ianuarie 2011

Superfreakonomics







Este una dintre întrebările pe care şi le pun Steven D. Levitt şi Stephen J. Dubner în "Superfreakonomics. Răcirea globală, patriotismul prostituatelor şi motivele pentru care teroriştii-kamikaze ar trebui să-şi facă asigurare pe viaţă", carte apărută recent la Editura Publica.
Fiecare capitol din "Superfreakonomics" porneşte de la întrebări dintre cele mai neaşteptate, precum: Ce e mai periculos, să conduci în stare de ebrietate sau să mergi pe jos beat fiind? Putem salva planeta mâncând carne de cangur? Ce se întâmplă dacă doctorii nu se spală pe mâini?
Frivole şi uşor amuzante în aparenţă, acestea sunt doar câteva dintre întrebările-cheie din "Superfreakonomics", iar marele pariu al cărţii este să demonstreze că ele sunt cât se poate de serioase.
Pentru Dubner şi Levitt, economia nu este doar o disciplină care se studiază în universităţi, nici o simplă explicaţie matematică.
Economia este una dintre dimensiunile lumii în care trăim zi de zi şi, din acest motiv, cei doi au optat pentru "freakonomie", adică pentru reabilitarea banalului prin apelul la bizarerii statistice şi logice. Pentru că "(super)freakonomia" nu e altceva decât rezultatul acestui amestec de rigoare ştiinţifică şi curiozitate lipsită de prejudecăţi, care face ca interpretările lor economice să fie şi relevante, şi pasionante.

Mai multe despre această carte în Ziarul de Duminică de vineri, 28 ianuarie.

Sursa:zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu