marți, 30 noiembrie 2010

Manneken-Pis

Statuia Manneken-Pis ("Băieţelul care face pipi"), simbolul oraşului Bruxelles, va fi costumată în port popular românesc, la o ceremonie organizată de ambasada României, joi, pentru a marca Ziua Naţională.
MAE precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că este vorba despre o tradiţie locală veche şi renumită în Belgia, "fiind organizată de regulă în conexiune cu evenimente politice sau culturale semnificative şi beneficiind astfel de o expunere publică de excepţie".
Pe de altă parte, Reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeana prezintă, la Bruxelles, expoziţia de fotografie "Bucureştiul e de nestăvilit", în colaborare cu primăria Municipiului Bucureşti şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.
În seria evenimentelor de marcare a Zilei Naţionale a avut loc, la Conservatorul Regal din Bruxelles, concertul de gală susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir şi orchestra "Creator Art" din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României, asociaţilor româneşti şi al cetăţenilor din Republica Moldova stabiliţi în Belgia şi Franţa.
Manneken-Pis, care în olandeză înseamnă "Băieţelul care face pipi", mai este cunoscut şi sub denumirea franceză de Petit Julien. Statuia este un simbol al oraşului Bruxelles, instalat în oraş în 1618.
Există patru legende legate de Manneken-Pis, cea mai răspândită fiind cea potrivit căreia băieţelul, prin gestul său, a stins un foc ce urma să cuprindă întregul oraş.

Intr-una dintre legendele monumentului se spune ca un baietel a facut pipi pe usa unei vrajitoare care locuia in casa in locul careia sta acum fantana cu Manneken Pis. Vrajitoarea s-a suparat foarte tare si l-a preschimbat intr-o statueta.
O alta legenda: Un barbat isi pierduse baietelul in oras. El l-a gasit dupa doua zile, facand pipi in locul unde este acum fantana. Pentru a multumi divinitatii tatal a dat ordin sa se faca statuia baietelului facand pipi.
Manneken Pis are o garderoba de peste 600 de costume. Primul costumas l-a primit pe 1 mai 1698. La zile festive (de ziua nationala, baietelul face pipi)
 Sursa:mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu