luni, 29 noiembrie 2010

Ritualul usturoiului

In seara de 29 noiembrie, in Ajunul Sarbatorii Sfantului Andrei, traditia cere ca mai multi flacai si fete sa se adune intr-o casa pentru a indeplini un adevarat ritual al usturoiului. Pe o masa ei aseaza mai multi catei de usturoi si cateva lumanari aprinse, diferite feluri de mancare si petrec toata noaptea mancand si povestind. Dimineata, tinerele fete isi impart usturoiul si il duc preotului la biserica, pentru a avea noroc in dragoste. Sfantul Andrei fiind socotit inceputul iernii, in noaptea de 29 spre 30 noiembrie se obisnuieste urmarirea fenomenelor meteorologice: daca luna va fi plina si cerul senin, se zice ca iarna va fi cu moina. Daca luna va fi plina si daca cerul va fi intunecat, daca va ninge sau va ploua, peste iarna vor fi zapezi mari si grele.
Intre mit si realitate se interpune un miraculos `medicament `natural: usturoiul! Proprietatile nutritive ale usturoiului sunt marcate on special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C şi a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. In antichitate, usturoiul era folosit pentru tratarea unui numar de 60 de boli. In prezent, medicina populara recomanda usturoiul mai ales in cazuri de hipertensiune si obezitate. Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi ofera protectie fata de agenţii cancerigeni. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezulta in urma actiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compozitia plantei. De asemenea este demn de remarcat si continutul apreciabil de seleniu.

Fie ca il folosim pentru a indeparta spiritele rele si varcolacii care apar in noaptea Sfantului Andrei sau ca simplu `medicament miraculos`, usturoiul ar trebui sa fie o prezenta obisnuita in alimentatia noastra, si nu ar trebui in nici un caz sa lipseasca de pe masa in ziua de 30 noiembrie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu