miercuri, 22 decembrie 2010

Masa de Craciun





Masa de Craciun in Cuba


Masa traditionala inseamna pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale (Yuca) sub forma de piure. Familiile numerose se reunesc si, intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier, frig un porc intreg. Familiile (care in Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toata noaptea pe muzica traditionala.

In Jamaica se colinda in ritm de raggae
Colindele de Craciun in Jamaica sunt aceleasi melodii populare intalnite in lume (Jingle Bells, Holy Night, Silent Night etc.) dar mai multe colinde sunt cantate in ritm de raggae. Masa de Craciun cea mai importanta este pranzul. Ea include orez, pui, carne de bou si capra picanta si, mai rar, friptura de vita sau porc.

In Finlanda
In Finlanda familiile se reunesc pentru a petrece Craciunul, cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara, in jurul orei 17.00, familiile pleaca la biserica pentru slujbe speciale in care se aprind lumanari la mormintele celor dragi. Imaginea miilor de lumanari ce lumineaza noaptea este una pe care cu greu o poti uita.
In Ajunul Craciunului, copiii asteapta sosirea lui Mos Craciun care pune mereu aceeasi intrebare: `Sunt cumva copii cuminti aici?`. Raspunsul entuziasmat este, bineinteles, acelasi `Da`! Mosul are o desaga plina de cadouri, iar in timp ce `slujitorii` lui il ajuta sa le imparta, el povesteste celor mici despre calatoria grea pe care o face din Laponia.

In Suedia Craciunul e... Jul
In Suedia, cea mai importanta zi este ajunul Craciunului. O masa speciala este pregatita pentru Ajunul Craciunului - sunca, peste si fasole - aceasta este si prilejul cu care rudele isi fac daruri.
Multi suedezi merg la biserica in dimineata zilei de Craciun. Craciunul se numeste la suedezi Jul si este urmat de alte sarbatori.

In America Latina se impodobeste...cactusul
Spaniolii si portughezii au introdus pomul de Craciun in America Latina, dar cum acolo nu exista conifere, sud americanii decoreaza cactusi, pini sau brazi din plastic.


Sursa:www.culinar.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu