marți, 21 septembrie 2010

Aurore boreale in direct!

Amatorii de aurore boreale vor putea să admire de acum înainte, în direct, de pe propriile lor computere, cu ajutorul unui site lansat, luni, de Agenţia Spaţială Canadiană (ASC), aceste "voaluri" mişcătoare de culori spectaculoase care se formează în apropierea polilor.

"Sperăm ca dansul luminilor celeste să vă incite să descoperiţi secretele cerului şi ale ştiinţei, care se produc în urma interacţiunilor dintre Terra şi propria noastră stea, Soarele", a declarat într-un comunicat Steve MacLean, directorul ASC.
În afara transmiterii în fiecare noapte a imaginilor cu aurorele boreale care se produc deasupra Canadei, scopul site-ului www.asc-csa.gc.ca/auroramax este de a explica internauţilor felul în care se formează "luminile celeste", locurile în care acestea pot fi admirate şi modul în care ele pot fi fotografiate.
Aurorele boreale se formează deasupa polilor, atunci când vânturile solare intră în coliziune cu atmosfera terestră. În Canada, acest fenomen se produce în intervalul august - mai.
Văzute de pe Terra, ele apar pe cer ca nişte pete sau benzi luminoase, ce par că se balansează din cauza unui curent de aer, având de cele mai multe ori culorile roşu sau verde.
Site-ul a fost lansat într-o perioadă în care Terra se îndreaptă către cea mai intensă perioadă din ciclul solar, care durează în medie 11 ani şi al cărui nivel maxim de intensitate va fi înregistrat în 2013. În acel an, aurorele boreale se vor produce cu o frecvenţă mai mare şi vor fi mai spectaculoase ca de obicei
.
 
"Aurora boreala care apare in cerul noptii a latitudini mari nu reprezinta altceva decat surse luminescenta. Electronii, din vantul solar. Ce se indeparteaza de soare, sunt atrasi de campul gravitational al pamantului si sunt aruncati in atmosfera superioara aproape de polul nord si sud. Aici ei se ciocnesc cu moleculele si asta produce lumina in cerul noptii." Aceste lumini se numesc la Polul Nord - Boreale. Denumirea i-a fost data in 1621 de catre astronomul francez Pierre Gassendi (zeita Aurora, zeita diminetii in mitologia romana si numele grecesc al vanturilor nordice, Boreas). Gama de culori variaza intre rosu, verde, albastru si violet iar luminile sunt in continua datorita acestor interactii dintre vantul solar si campul magnetic terestru. Aurora boreala poate fi vazuta din nordul peninsulei Scandinave, Finlanda, Canada, nordul SUA, Alaska, Groenlanda, Siberia. Lunile cele mai bune pebtru a putea fi vazuta sunt septembrie - octombrie si martie - aprilie.
Sursa:mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu