vineri, 27 august 2010

Apa potabila

Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi înlocuit.


Omul se poate lipsi in extremis de apă pentru alte folosinţe, dar nu şi de apa de băut. Rezistă timp destul de îndelungat fără mâncare, dar foarte puţin fără apă. Şi găseşte apă în diverse alimente, dar nu se poate lipsi de apa lichidă. De aceea pentru om cea mai importantă apă a fost, este şi va fi APA POTABILĂ.


Proporţia de apă din organism variază după vârstă:
-de la peste 97 % la embrionul de 7 zile, 
-scăzând treptat la 80 % la nou-născut,
-60-65 % la adult şi
-50-55 % la vârstnic.
Procentul de apă variază după intensitatea proceselor metabolice. Acest fapt se reflectă şi în proporţia diferită a apei în ţesuturi:
-smalţ dentar 0,2 %,
-dentină 10 %,
-ţesut osos 22 %,
-ţesut adipos 20 %,
-ţesut cartilaginos 55 %,
-muşchi striat 75 %, 
-ficat 75 %,
-rinichi 80 %, 
-creier (substanţă cenuşie) 85 %,
-plasmă sangvină 90%.
Femeile având o proporţie mai ridicată de ţesut adipos (relativ sărac în apă), procentul de apă din organism depinde de sex: în medie 52 % la femei şi 63 % la bărbaţi. La obezi, procentul de apă poate scădea astfel până la 40 %.
În organismul uman, apa totală (60% din greutatea corporală) se repartizează în mai multe compartimente: Apa intracelulară (40 %) şi apa extracelulară (20 %), aceasta la rândul ei reprezentată de apa circulantă = intravasculară (4- 4,5 %), apa interstiţială (15 % - majoritatea legată în geluri) şi apa transcelulară (1%). 


 Un om are nevoie în medie de circa 100 de litri de apă pe zi:
-4 litri pentru nevoia fundamentală, alimentară (2,5 litri pentru băut şi 1,5 litri prepararea hranei),
-13 litri pentru spălat vesela,
-13 litri pentru spălat rufe,
-70 de litri pentru nevoi sanitare (spălat pe mâini şi faţă, duş, apa pentru clătirea toaletei etc.).


Sursa:greenagenda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu