duminică, 29 august 2010

Ghetarul Mont Blanc

În cazul în care gheţarul se va sparge şi apa din lacul subteran va ieşi la suprafaţă, aşezările din regiune vor fi ameninţate de inundaţii.
Mont Blanc este unul dintre cele mai cunoscute locuri ale Europei. Acum este însă ameninţat. Lacul format la baza gheţarului va fi drenat, întrucât autorităţile se tem că pune în pericol atât gheţarul Tête-Rousse cât şi pe localnicii din regiune.



“Dacă gheţarul se sparge, apa va curge ca o cascadă către St. Gervais de la o înălţime de 3.200m la 580m şi vom avea acelaşi scenariu ca în 1892″, a declarat primarul Jean-Marc Peilleix. Aproape 200 de oameni au murit atunci.
Oamenii de ştiinţă estimează că apa prinsă sub gheţar este echivalentă cu 26 de piscine olimpice.
În luna iulie au fost instalate alarme în regiune. “Când sună alarma, primele cabane dinspre gheţar au timp 10 minute pentru evacuare, iar ultimele, 30 de minute”, a declarat primarul Peilleix.
Echipele vor fora 50 de metri prin gheţar pentru a ajunge la apă, deşi nu ştiu ce o să se întâmple după ce vor drena lacul. Aşa că o parte din localnici şi-au părăsit casele în timpul lucrărilor de drenare ale lacului şi a fost pus la cale un plan de evacuare pentru cei rămaşi. Muncitorii spun însă că nu sunt îngrijoraţi. Procedura va dura o lună.
Sursa:Eco Magazin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu