duminică, 8 august 2010

Topirea ghetarilor

Un imens bloc de gheaţă, de patru ori cât insula Manhattan, s-a desprins dintr-un gheţar din nordul Groenlandei, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Polul Nord, a anunţat o universitate americană.

Potrivit lui Andreas Muenchow, de la universitatea din Delaware (est), Arctica nu a mai pierdut o astfel de masă de gheaţă din 1962 .
Imaginile surprinse de sateliţii NASA arată că gheţarul Petermann, care măsura 70 de kilometri în lungime, s-a redus cu aproximativ un sfert odată cu desprinderea blocului de gheaţă, a cărui suprafaţă este de cel puţin 260 de kilometri pătraţi, subliniază cercetătorul într-un comunicat.
Apa dulce conţinută de aisberg ar putea "alimenta toată reţeaua publică de apă potabilă americană timp de 120 de zile" , afirmă el.
Calota glaciară a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apă dulce din emisfera nordică, s-a topit într-un ritm alarmant în ultimii ani, sub efectul încălzirii climatice, potrivit unui raport al Consiliului arctic publicat la sfârşitul lui 2009.
Viteza de topire a gheţarilor din Groenlanda afectează direct nivelul apelor oceanice, care se ridică în prezent cu trei mililmetri pe an.
Sursa:Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu